Yindo voor uitgevers

Functionaliteit

Voor de uitgever biedt Yindo de volgende functionaliteit:

 • Fysieke distributie reguliere uitgaven, POD-uitgaven, luisterboeken en e-boeken (webwinkelfunctie)
 • Online distributie reguliere uitgaven als Yindo-boek (koop- en leenfunctie)
 • Fysieke distributie deeluitgaven en combinatieuitgaven (webwinkelfunctie)
 • Online distributie deeluitgaven en combinatieuitgaven als Yindo-boek (koop- en leenfunctie)
 • Fysieke distributie niet-bestaande (virtuele) uitgaven als POD (webwinkelfunctie)
 • Online distributie niet-bestaande (virtuele) uitgaven als Yindo-boek (koop- en leenfunctie)
 • Aanbieden inkijkexemplaar, zowel op Yindo.nl als op de website van de uitgever
 • Affiliateprogramma voor bovengenoemde punten (in ontwikkeling).

Distributie kan hierbij aan consumenten plaatsvinden, maar ook in licentie aan grootverbruikers (bedrijven, (belangen)verenigingen en studenten).

Uw uitgaven op Yindo

Het plaatsen van uw uitgaven op Yindo is erg eenvoudig. In principe heeft Yindo alleen een drukgerede PDF nodig. Deze wordt door Yindo omgezet naar verschillende vormen voor optimale online weergave. Uw PDF wordt niet 1:1 ter download aangeboden. Yindo is een streaming/cloudgebaseerde dienst. Het plaatsen een eerste serie uitgaven is gratis, daarna wordt een beperkte nominale conversie-fee per uitgave in rekening gebracht. In een gesprek bespreken we graag de overige randvoorwaarden en mogelijkheden met u.

Als uw uitgaven alleen als ePub beschikbaar zijn (en niet als PDF) kunnen we deze in veel gevallen ook verwerken. Dit bespreken we graag nader met u.

Voor fysieke, reguliere uitgaven wordt gebruikgemaakt van de dienst Distributie aan Eindgebruiker (ONE) van Centraal Boekhuis (CB). Deze uitgaven dienen bij CB te liggen. Voor POD-uitgaven wordt gebruikgemaakt van de door ScanLaser aangeboden POD-diensten. Voor e-boekdistributie wordt gebruikgemaakt van onder andere eBoekhuis. Voor de distributie van Yindo-boeken wordt gebruikgemaakt van Yindo zelf.

Yindo-licentiemodel

Dankzij de boekenplankfunctie is het mogelijk om Yindo-boeken in licentievorm aan te bieden aan consumenten, bedrijven, (belangen-verenigingen en studenten. Digitale distributie van studieboeken (tijdelijk of permanent) wordt door Yindo mogelijk gemaakt. Distributie van referentiemateriaal met de mogelijkheid tot updates is via het licentiemodel eenvoudig te bewerkstelligen. En bij gebrek aan een vaste boekenprijs voor online uitgaven is content aan (belangen)verenigingen aan te bieden tegen gereduceerd tarief. Door met promotiecodes te werken kunnen Yindo-boeken, maar ook e-boeken en POD-uitgaven (die geen van alle onder de vaste boekenprijs vallen) met korting of loyaliteitspunten worden aangeschaft, of als (tijdelijk) inkijkexemplaar worden aangeboden.

Promotie via Yindo

Ongeacht de verschijningsvorm kunnen uitgaven op Yindo als inkijkexemplaar worden geraadpleegd; dit wordt door de uitgever bepaald. Eindgebruikers kunnen deze inkijkexemplaren op de Yindo-website raadplegen, maar ook embedded op de site van de uitgever zelf. Zo biedt Yindo een aantrekkelijke meerwaarde m.b.t. de vermarkting van uitgaven, zonder dat Yindo de eventuele eigen commerci?le activiteiten van de uitgever ondermijnt (denk aan een eigen webshop). Uitgevers die niet over een eigen webshop beschikken, kunnen hun uitgaven via het affiliateprogramma van Yindo vermarkten (in ontwikkeling).

Naast deze passieve vorm van promotionele ondersteuning, biedt Yindo uitgevers ook training en faciliteiten op het gebied van sociale media (blogs, Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn enzovoort). Uitgevers krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun uitgaven extra onder de aandacht te brengen van bepaalde doelgroepen. Correcte inzet van sociale media verhogen de kans op afzet van de uitgaven.

Overige ondersteunende diensten

Uitgevers kunnen ervoor kiezen hun reguliere uitgaven als Yindo-boek aan te bieden; dat is immers een van de USPs van Yindo. Yindo adviseert hierbij over de noodzakelijke onderhandelingen en contractafspraken met auteurs. Verder converteert Yindo de eerste 25 uitgaven gratis naar Yindo-uitgaven, mits de uitgever daartoe geschikte PDF-bestanden kan aanleveren; overige uitgaven worden tegen een nominale fee geconverteerd.

Kosten en opbrengsten

Voor reguliere uitgaven en e-boeken die via CB of eBoekhuis worden aangeboden, functioneert Yindo als normale boekhandel. Yindo schaft de uitgaven via CB of eBoekhuis aan en verkoopt die door aan de eindgebruiker, daarbij de vaste boekenprijs in acht nemende. De uitgever ziet de op deze manier gegenereerde omzet op de afdrachtverklaring van het CB terug. Er worden voor deze categorie verkopen geen zaken tussen Yindo en de uitgever rechtstreeks gedaan.

Van POD-uitgaven wordt de eindgebruikersprijs door de uitgever bepaald. Daartoe zal Yindo aan de uitgever een opgave verstrekken van de productiekosten en de distributiefee, zodat deze de eindgebruikersprijs daarop kan aanpassen. De uitgever dient voor deze dienst geschikte PDF-bestanden aan te leveren.

Indien de uitgever zijn uitgaven ook als Yindo-boek beschikbaar wil stellen (dit wordt van harte aanbevolen), dan worden de eerste 25 uitgaven door Yindo kosteloos van PDF naar Yindo-boek omgezet, mits de uitgever daartoe geschikte PDF-bestanden kan aanleveren. Eenmaal als Yindo-boek beschikbaar, kan de uitgever bepalen tegen welke kosten een uitgave geleend of gekocht kan worden. Op dat moment wordt ook de inkijkexemplaarfunctie automatisch beschikbaar. Per uitlening ontvangt de uitgever een bedrag, evenals per verkoop. De prijs van zowel de uitlening als de verkoop van een Yindo-boek wordt door de uitgever bepaald. Yindo kan hierin een adviserende rol spelen.

Toekomstige ontwikkelingen

Uitgevers zullen te zijner tijd de volgende functionaliteit in Yindo-boeken kunnen onderbrengen:

 • Live annotaties, updates en errata door de auteur of uitgever (direct beschikbaar voor iedereen die de uitgave op het boekenplankje heeft staan)
 • Uitbreiding met rich media content (audio en video)


 
Natuur en biologie


Stripboeken


Wonen en tuinieren

Aanmelden

Meld u aan voor snelle toegang tot uw laatstgelezen titel(s), uw boekenplank en meer.

Aanmelden of registreren.

Yindo is een cloudgebaseerde online bibliotheek en webwinkel. Je kunt in Yindo boeken lezen, lenen en kopen. Bekijk de video (2:22 min).

Nieuws

 • 14 juni 2012 - Vanaf vandaag is - bij wijze van zomerproef - een kwartaalabonnement op Yindo beschikbaar: drie maanden onbeperkt toegang tot nagenoeg het gehele assortiment, voor 9,95 per maand. Lees het persbericht.
 • 13 maart 2012 - Het Boekenweekgeschenk is tijdens de boekenweek van 14 t/m 24 maart op Yindo beschikbaar en wordt gratis op de Yindo-boekenplank geplaatst bij besteding van € 12,50 of meer aan boeken, abonnementen of Yindo-licenties. Lees het persbericht.
 • 1 november 2011 - Vanaf heden biedt Yindo uitgevers de mogelijkheid om informatie over verkopen op Yindo via Centraal Boekhuis te administreren.
 • 31 oktober 2011 - Uitgeverij Vuurbaak stelt een substantieel deel van haar fonds beschikbaar via Yindo (lees het persbericht). Tot de titels behoren o.a. de serie Snuf en werken van Chaim Potok, Adriaan Verbree, Piet Prins en Lisette van de Heg.
 • 4 augustus 2011 - "Binnen drie jaar zullen er meer titels via Yindo verkrijgbaar zijn dan er Nederlandstalige ePubs zijn". Yindo-directeur Bob van Duuren in gesprek met Bibliotheekblad.nl.
 • 2 augustus 2011 - Het was tijdelijk niet mogelijk pagina's af te drukken vanuit Yindo. Dit probleem is nu verholpen. 
 • 30 juni 2011- Nieuw op Yindo - abonnementen. Vanaf vandaag kunnen uitgevers via Yindo abonnementen op hun werk aanbieden. Uitgeverij Van Duuren Media is de eerste die hiervan gebruik maakt. (Lees het persbericht). Alle Yindo-lezers kunnen per direct een abonnement aanschaffen. Meer informatie over abonnementen.
 • 23 juni 2011 - Persbericht: uitgeverij Meulenhoff Boekerij biedt met ingang van vandaag een deel van haar fonds aan via het cloudgebaseerde e-readingplatform Yindo. Het aanbod van Meulenhoff Boekerij bestaat onder andere uit populaire fictie, fantasy en biografie?n van illustere auteurs als Harlan Coben, Douglas Adams, J. R.R. Tolkien en Nicci Gerrard. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst een groeiend aantal titels via Yindo aan te bieden. Lees verder.
 • 25 april 2011 - Onze tabletversie (iPad en Android) is af! deze 'mobiele' versie werkt ook op Linux en is geoptimaliseerd voor Safari en Chrome. Surf naar m.yindo.nl. Op je tablet ga je gewoon naar www.yindo.nl.
 • 15 maart 2011 - Vanaf heden verschijnt het tijdschrift Dzone ook op Yindo. Selecteer de categorie Tijdschriften om meer tijdschriften te zien.