Categorie - Algemeen

1. Wie of wat is Yindo?
Yindo is een online boekhandel die naast reguliere boeken ook e-boeken en online leesbare boeken en tijdschriften aanbiedt. Yindo is een in de KvK ingeschreven B.V. met kantoor in Culemborg. Kijk voor meer informatie op de volgende pagina's:
2. Waarom heb ik een account nodig?
Om Yindo volledig te kunnen benutten heb je een account nodig, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Je hebt namelijk geen account nodig als je:
 • gratis pagina's van boeken en tijdschriften op Yindo wilt bekijken
 • reguliere boeken wilt bestellen
 • POD-uitgaven wilt bestellen
 • e-boeken in .epub-formaat wilt bestellen (momenteel nog niet mogelijk)
Wil je echter alle mogelijkheden benutten die Yindo biedt, dan heb je wel een account nodig. Heb je een Yindo-account, dan kun je:
 • gratis aan de slag met Yindo met vijf euro leestegoed
 • digitale Yindo-uitgaven lenen door ze tijdelijk op je boekenplankje te zetten
 • digitale Yindo-uitgaven kopen door ze permanent op je boekenplankje te zetten
 • boeken op je boekenplankje van bladwijzers voorzien
 • je gegevens opslaan zodat het bestellen van boeken en POD's nog sneller gaat
 • op de hoogte worden gehouden van nieuwe titels, ontwikkelingen enzovoort
3. Is Yindo overal toegankelijk?
Yindo is een standaard internettoepassing die in de browser draait. Overal waar je toegang tot internet en een geschikte browser hebt, kun je bij Yindo en bij je digitale verzameling boeken en tijdschriften.
4. Wat voor systeem en browser heb ik nodig?
Yindo maakt gebruik van een browser, en is derhalve op een veelheid aan platforms te gebruiken. Denk bijvoobeeld aan:
 • Windows XP met Internet Explorer, Firefox of Opera
 • Windows Vista en Windows 7 met Internet Explorer, Safari, Firefox of Opera
 • Mac OS X met Safari of Firefox
De mobiele versie die speciaal voor tablets (iPad, Android) is ontwikkeld, staat op http://m.yindo.nl. Deze versie kun je ook op een desktopcomputer bekijken.
5. Waar staan de algemene voorwaarden?
Onze algemene voorwaarden kun je hier lezen.
6. Wat is leestegoed?
Leestegoed is een saldo waarmee je boeken en tijdschriften op Yindo kunt lenen. Alhoewel je ook zonder leestegoed producten in Yindo kunt aanschaffen, is het voor kleine bedragen handig om over een beetje leestegoed te beschikken; zo hoef je niet elke keer je creditcard of iDeal-pas tevoorschijn te halen. Bovendien is het gebruik van leestegoed vaak goedkoper dan direct afrekenen.

Leestegoed schaf je aan op de pagina Leestegoed, bijvoorbeeld per vijf of per tien euro.
7. Ik ben mijn wachtwoord kwijt, wat nu?
Als je je wachtwoord bent vergeten dan kun je dat opvragen bij Yindo door je gebruikersnaam op dit formulier in te vullen. Je wachtwoord wordt je dan per e-mail toegestuurd.
8. Ik wil mijn account behouden maar het ontvangen van de nieuwsbrief aanpassen. Kan dat?
Ja, dat kan. Op de pagina Mijn Yindo kun je op de tab Instellingen aangeven of je een nieuwsbrief wilt ontvangen, en zo ja in welk formaat (HTML of platte tekst).

Categorie - Bestellingen

9. Het door mij bestelde boek is beschadigd. Wat nu?
Als je boek beschadigd wordt afgeleverd, retoruneer het dan binnen 7 dagen na aanschaf aan:

Yindo

Triosingel 38

4101 XC  Culemborg

Nederland


Vergeet je adres niet te vermelden, evenals het oorspronkelijke bestelnummer en de datum van aanschaf. Wij zullen dan alles in het werk stellen om je zo snel mogelijk een correct exemplaar toe te sturen.
10. Ik heb het verkeerde boek of POD besteld. Wat nu?
Als je bestelling om wat voor reden niet aan de verwachtingen voldoet, dan mag je die binnen 14 dagen na aanschaf kosteloos retourneren. Dat geldt echter alleen voor reguliere boeken. POD's worden per exemplaar speciaal voor jou gemaakt en kunnen niet worden teruggenomen of geruild. Is een POD beschadigd of incompleet, dan geldt dat laatste uiteraard niet; in dat geval kun je de POD binnen 7 dagen retourneren en krijg je van ons een nieuw exemplaar.
11. Kan ik een bestelling annuleren?
Een bestelling wordt technisch direct uitgevoerd en afgehandeld; annuleren is daarbij helaas geen optie. Wel heb je je bestelling 14 dagen op zicht; je mag deze dus te allen tijde kosteloos retourneren.
12. Hoeveel bedragen de verzendkosten?
Voor bestellingen de je op Yindo doet worden geen verzendkosten in rekening gebracht.
13. Ik heb een boek of POD besteld en heb het nog niet ontvangen. Wat nu?
Als je je bestelling binnen enkele dagen niet hebt ontvangen, en de bestelinformatie op de pagina Mijn Yindo (tabblad Overig) geeft wel aan dat het boek is verzonden, dan is er wellicht iets misgegaan. Stuur een mail naar de Klantenservice (support@yindo.nl), bel ons op +31 (0)345-531425 of gebruik het contactformulier.

Categorie - Titels op Yindo

14. Wat is een POD? Wat is de kwaliteit ervan?
POD staat voor printing on demand. Een POD-uitgave is een speciaal voor jou gedrukte uitgave in de vorm van een regulier boek (paperback). De kwaliteit van het digitaal printen is inmiddels zo hoog, dat een POD-uitgave vaak niet van een normaal boek is te onderscheiden. Momenteel zijn zwartwit-POD's gangbaar en zeer betaalbaar; kleuren-POD's zijn nog een stuk duurder.
Sommige boeken op Yindo zullen als POD beschikbaar zijn; dat zijn vaak boeken waarvan de reguliere editie is uitverkocht of waarvan de uitgever of auteur heeft besloten dat het boek alleen op bestelling leverbaar zal zijn.
15. Waarom zijn bij de uitgaven niet alle koop- of leenopties beschikbaar?
Sommige boeken of tijdschriften kunnen niet worden geleend, omdat de auteur of de uitgever daar geen toestemming voor heeft gegeven. Er zit dan niets anders op dan de reguliere editie te kopen, mits die nog leverbaar is. Ook zullen niet alle boeken als e-book beschikbaar zijn; ook dat is een beslissing van uitgevers en auteurs. Het is echter de verwachting dat elektronische versies van boeken steeds nadrukkelijker beschikbaar zullen komen.
Als een boek of tijdschrift niet als reguliere editie te koop is, dan is dat omdat het is uitverkocht. Is ook de POD-versie niet beschikbaar, dan is dat omdat de uitgever of auteur daar geen toestemming voor heeft gegeven.
16. Kan ik pagina's van uitgaven afdrukken?
Ja, het is mogelijk om individuele pagina's van uitgaven af te drukken; doe dit in de Yindo-reader met het knopje Afdrukken boven de pagina. Afdrukken van pagina's is toegestaan voor eigen gebruik.
17. Hoeveel uitgaven passen er op mijn boekenplankje?
In beginsel is het aantal uitgaven op je boekenplankje ongelimiteerd. Wel kunnen bepaalde abonnementsvormen op Yindo het maximale aantal boeken dat tegelijk op je boekenplankje mag staan, beperken.
18. Waarom kan ik niet alle pagina's van een uitgave lezen?
Als een boek of tijdschrift niet op je boekenplankje staat, of je bent niet ingelogd, dan kun je alleen de gratis pagina's bekijken. Welke pagina's dit zijn verschilt per uitgave en wordt bepaald door de uitgever. Wil je het uitgave helemaal bekijken, zet het dan op je boekenplankje.
19. Kan ik de tekst van uitgaven doorzoeken?
Ja, de tekst van de meeste uitgaven is te doorzoeken. Open de uitgave daartoe in de Yindo-reader en gebruik de zoekfunctie aldaar.
20. Kan ik een uitgebreidere inhoudsopgave van een uitgave bekijken?
Ja, dat kan. In de Yindo-reader wordt standaard een inhoudsopgave op hoofdstukniveau weergegeven. Als een uitgave een uitgebreidere inhoudsopgave heeft (en veel boeken op Yindo hebben dat), klik dan in de Yindo-reader op de tab Meer info en selecteer de subtab Inhoudsopgave. Gebruik die inhoudsopgave om rechtstreeks naar een gewenste pagina te springen.
21. Wat is het verschil tussen een Yindo-uitgave en een e-book?
Elektronische boeken zijn onder te verdelen in twee soorten:
 • Yindo-uitgaven
 • e-boeken of e-books
Yindo-uitgaven zijn digitale kopieën van reguliere boeken of tijdschriften met behoud van kleur, afbeeldingen, tabellen en lettertypen. Met de Yindo-reader zijn dit soort boeken in groot detail te bekijken. Om ze te kunnen lezen heb je een browser en toegang tot internet nodig.

E-boeken zijn downloadbare bestanden, vaak in de indelingen .prc (Mobipocket), .epub of .pdf. Je kunt deze op je e-bookreader bekijken, of in een speciale e-boekapplicatie (zoals Calibre). Commerciële uitgaven zijn middels DRM vaak beschermd tegen kopiëren. E-boeken in het formaat .epub of .prc kennen slechts een beperkte opmaak; dit maakt ze zeer geschikt voor e-bookreaders en bepaalde soorten boeken, zoals romans en literatuur.
22. Kan ik reguliere boeken met leestegoed betalen?
Nee, dat is niet mogelijk. In Nederland geldt de Wet op de Vaste Boekenprijs, en die staat niet toe dat er (al dan niet verkapte) kortingen worden weggegeven. Vandaar dat boekhandelsversies tegen de reguliere prijs worden verkocht.
23. Hoe kan ik snel een pagina terugvinden in een uitgave?
Yindo biedt je de mogelijkheid om uitgaven van bladwijzers te voorzien. Als je een bepaalde pagina in de Yindo-reader aan je bladwijzers wilt toevoegen, klik dan op de tab Bladwijzer toevoegen. Let op: je moet wel ingelogd zijn om bladwijzers te kunnen toevoegen. Je kunt bladwijzers een eigen beschrijving geven, en op de pagina Mijn Yindo kun je je bladwijzers beheren.

Categorie - Financieel

24. Waarom hebben jullie zoveel verschillende koopopties?
Yindo wil een flexibel portaal zijn en zo veel mogelijk producten voor verschillende doelgroepen aanbieden. Samengevat bieden we:
 • normale boeken die ook in de boekhandel te koop zijn
 • POD's van uitgaven die uitverkocht of niet in de winkel te koop zijn
 • Yindo-versies van reguliere en niet-reguliere titels, te leen of te koop
 • e-boeken in .epub-formaat
 • licenties van uitgaven, speciaal voor bedrijven en onderwijsinstellingen
Dus het valt nog wel mee :-)
25. Kan ik een btw-factuur krijgen van op Yindo aangeschafte producten?
Ja, dat kan. Op de pagina Mijn Yindo heb je toegang tot je bestelhistorie en de daarbij behorende (btw-)facturen.
26. Ik wil mijn leestegoed af. Kan dat?
Nee, dat is momenteel niet mogelijk.
27. Wat is het voordeel van een abonnement ten opzichte van leestegoed?
Met een abonnement heb je toegang tot veel uitgaven die als Yindo-boek worden aangeboden. Afhankelijk van het niveau van je abonnement kun je uit het aanbod een bepaald aantal uitgaven tegelijk op je boekenplankje hebben staan. Met het 24Seven-abonnement kun je bijna alle als Yindo-boek beschikbare uitgaven tegelijk op je boekenplankje hebben staan.
Een abonnement biedt dus veel flexibiliteit. Met leestegoed betaal je per geleende titel voor een beperkte tijd (een maand), zodat je de kosten overzichtelijk kunt houden.
28. Waarom kan ik boeken niet met leestegoed betalen?
Leestegoed is bedoeld om Yindo-boeken te lenen en te kopen. Reguliere boeken vallen in Nederland onder de Wet op de Vaste Boekenprijs en mogen onder geen beding met korting of voor spaarpunten worden verkocht. Om die redenen hanteert Yindo voor de betaling van reguliere uitgaven normale eurobetalingen.
29. Ik heb geen iDeal en geen creditcard. Kan ik toch betalen?
Jazeker. Naast creditcard- en iDeal-betalingen ondersteunen we PayPal en bankoverschrijvingen. Selecteer je bij afrekenen de optie Bankoverschrijving, dan ontvang je van onze payment provider Buckaroo een e-mail met een betaalinstructie. Zodra de betaling dioor Buckaroo is ontvangen, wordt je bestelling verwerkt.
30. Kan ik de abonnementsvorm te allen tijde opzeggen?
Ja, dat kan, maar het is niet nodig: abonnementen op Yindo worden niet automatisch verlengd. Uiteraard krijg je wel een uitnodiging om je abonnement te verlengen, ruim voordat de periode afloopt.

Categorie - Voor uitgevers

31. Kan ik mijn boeken op Yindo plaatsen?
Ja, dat kan. Neem contact op met ons bedrijf of vul het contactformulier in. Wij plaatsen graag boeken van andere uitgevers op Yindo.
32. Kan ik boeken in andere talen op Yindo plaatsen?
Ja, dat kan. De gebruikersinterface van Yindo is momenteel echter alleen nog in het Nederlands beschikbaar; we willen dat op niet al te lange termijn uitbreiden met Engels en Duits.
33. Wanneer krijg ik een afrekening van Yindo?
Yindo verstrekt statements in eerste instantie per jaar of per halfjaar. Uitgevers hebben echter te allen tijde inzicht in de status van uitleningen en verkopen van hun Yindo-boeken. Boeken en e-boeken die via het CB worden verkocht verschijnen automatisch op de CB-afrekening en worden door het CB geïncasseerd en aan de uitgever afgerekend.
34. Wie levert de reguliere edities aan Yindo?
Yindo betrekt normale uitgaven via het CB; daartoe beschikt Yindo over een boekhandelsaansluiting. Alle reguliere boeken die door Yindo worden verkocht treft u dus aan op het CB-afdrachtoverzicht. Uiteraard worden boeken op Yindo met inachtneming van de Wet op de Vaste Boekenprijs doorverkocht.
35. Wat zijn de kosten van een plaatsing op Yindo?
Het plaatsen van een boek op Yindo kost in beginsel niets. Graag verzorgen wij de omzetting naar een Yindo-boek op basis van bestaande PDF-bestanden. Alle mogelijkheden en opties worden uitgebreid besproken in ons document Yindo voor uitgevers. Uiteraard staan wij ook ter beschikking voor persoonlijk advies; neem daartoe contact met ons op via de contactpagina.

Categorie - Voor auteurs

36. Kan ik een boek via Yindo publiceren?

Ja, dat kan. Neem contact op met ons bedrijf of vul het contactformulier in. Wij plaatsen graag boeken van zelfstandige auteurs op Yindo, met inachtneming van bepaalde voorwaarden. Zie ook de pagina Yindo voor auteurs.

37. Wat zijn de kosten om een boek op Yindo te publiceren?
Die kosten zijn bij aanlevering van PDF-documenten in beginsel gratis. Daarbij moet je het boek door ons minimaal als Yindo-boek te koop of te leen laten aanbieden, en/of als POD. Eventueel kunnen wij ook bemiddelen bij de omzetting naar .epub (o.a. voor e-bookreaders). Kun je zelf geen PDF aanleveren, dan kunnen wij tegen betaling een professionele opmaak verzorgen. Informeer naar de mogelijkheden via onze contactpagina.
38. Wat zijn de opbrengsten voor mij als ik een boek op Yindo publiceer?
De opbrengsten zijn afhankelijk van de prijzen voor de diverse uitvoeringen en die bepaal je helemaal zelf. Uiteraard kunnen we je daarbij adviseren. Als je een boek op Yindo wilt plaatsen, dan heb je de volgende publicatie-opties:
 • als Yindo-boek dat geleend kan worden
 • als Yindo-boek dat gekocht kan worden (= permanent geleend)
 • als POD-uitgave
 • als e-boek (bijvoorbeeld in .epub-indeling)
Van alle opties bepaal je dus zelf de prijs en deel je mee in de opbrengsten. Neem voor specifieke voorbeelden en bedragen contact met ons op.
39. Wanneer kijg ik de opbrengsten uitgekeerd?
Yindo verstrekt statements in eerste instantie per jaar of per halfjaar. Auteurs hebben echter te allen tijde inzicht in de status van uitleningen en verkopen van hun op Yindo gepubliceerde boeken. Betalingen vinden plaats na verstrekking van de statements, of in overleg.

Categorie - Overige vragen

40. Waar kan ik suggesties voor de verbetering van Yindo kwijt?
Dat kan via de contactpagina. We horen graag van je!
41. Is er ook een compacte versie van mijn boekenplank beschikbaar?
Op dit moment nog niet, maar die is al wel in ontwikkeling.
42. Wie heeft Yindo ontwikkeld?
Yindo is ontwikkeld door Peter Kassenaar, in samenwerking met uitgeverij Van Duuren Media B.V. en met medewerking van Macaw.Natuur en biologie


Stripboeken


Wonen en tuinieren

Aanmelden

Meld u aan voor snelle toegang tot uw laatstgelezen titel(s), uw boekenplank en meer.

Aanmelden of registreren.

Yindo is een cloudgebaseerde online bibliotheek en webwinkel. Je kunt in Yindo boeken lezen, lenen en kopen. Bekijk de video (2:22 min).

Nieuws

 • 14 juni 2012 - Vanaf vandaag is - bij wijze van zomerproef - een kwartaalabonnement op Yindo beschikbaar: drie maanden onbeperkt toegang tot nagenoeg het gehele assortiment, voor 9,95 per maand. Lees het persbericht.
 • 13 maart 2012 - Het Boekenweekgeschenk is tijdens de boekenweek van 14 t/m 24 maart op Yindo beschikbaar en wordt gratis op de Yindo-boekenplank geplaatst bij besteding van € 12,50 of meer aan boeken, abonnementen of Yindo-licenties. Lees het persbericht.
 • 1 november 2011 - Vanaf heden biedt Yindo uitgevers de mogelijkheid om informatie over verkopen op Yindo via Centraal Boekhuis te administreren.
 • 31 oktober 2011 - Uitgeverij Vuurbaak stelt een substantieel deel van haar fonds beschikbaar via Yindo (lees het persbericht). Tot de titels behoren o.a. de serie Snuf en werken van Chaim Potok, Adriaan Verbree, Piet Prins en Lisette van de Heg.
 • 4 augustus 2011 - "Binnen drie jaar zullen er meer titels via Yindo verkrijgbaar zijn dan er Nederlandstalige ePubs zijn". Yindo-directeur Bob van Duuren in gesprek met Bibliotheekblad.nl.
 • 2 augustus 2011 - Het was tijdelijk niet mogelijk pagina's af te drukken vanuit Yindo. Dit probleem is nu verholpen. 
 • 30 juni 2011- Nieuw op Yindo - abonnementen. Vanaf vandaag kunnen uitgevers via Yindo abonnementen op hun werk aanbieden. Uitgeverij Van Duuren Media is de eerste die hiervan gebruik maakt. (Lees het persbericht). Alle Yindo-lezers kunnen per direct een abonnement aanschaffen. Meer informatie over abonnementen.
 • 23 juni 2011 - Persbericht: uitgeverij Meulenhoff Boekerij biedt met ingang van vandaag een deel van haar fonds aan via het cloudgebaseerde e-readingplatform Yindo. Het aanbod van Meulenhoff Boekerij bestaat onder andere uit populaire fictie, fantasy en biografie?n van illustere auteurs als Harlan Coben, Douglas Adams, J. R.R. Tolkien en Nicci Gerrard. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst een groeiend aantal titels via Yindo aan te bieden. Lees verder.
 • 25 april 2011 - Onze tabletversie (iPad en Android) is af! deze 'mobiele' versie werkt ook op Linux en is geoptimaliseerd voor Safari en Chrome. Surf naar m.yindo.nl. Op je tablet ga je gewoon naar www.yindo.nl.
 • 15 maart 2011 - Vanaf heden verschijnt het tijdschrift Dzone ook op Yindo. Selecteer de categorie Tijdschriften om meer tijdschriften te zien.