U hebt geen uitgaven op uw boekenplankje of u bent niet ingelogd.
Vitrines vol verhalen
Medium :
Oratie
Omvang :
36 pagina’s
Publicatiedatum :
09 augustus 2010
In Yindo sinds :
28 september 2011
Omschrijving
Sinds de negentiende eeuw spelen musea een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving, bij de vorming van nationale, regionale of lokale identiteit, bij de opwekking van esthetische gevoelens, cultuurspreiding of emancipatie van bevolkingsgroepen. De wisselende betekenissen die musea aan voorwerpen geven, tonen dat musea bijdragen aan de culturele dynamiek in de samenleving. Vooral grote kenteringen in betekenisgeving vormen een belangrijke bron voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Musea bevatten niet alleen vitrines vol objecten, maar ook vitrines vol verhalen. Ad de Jong gaat tijdens zijn oratie in op drie veranderingen in museale betekenisgeving: van verlichting naar romantiek, van romantiek naar modernisme en van modernisme naar postmodernisme. Hoofdrolspelers zijn verzamelende genootschappen en musea met hun markante persoonlijkheden, maar ook andere betrokkenen zoals de architect Pierre Cuypers en de historicus Johan Huizinga. De Jong vraagt zich af of er een nieuwe breuk op komst is. De politieke opdracht tot een canon voor de Nederlandse geschiedenis en een chronologisch geordend nationaal historisch museum op een plek, vormt een schril contrast met fenomenen die kenmerkend zijn voor veel museumpresentaties van de afgelopen decennia. Hierbij valt te denken aan fragmentering en relativering van grote verhaallijnen, gelijkwaardigheid van objecten uit hoge en lage cultuur en het combineren van objecten uit allerlei perioden en gemeenschappen. Is deze opdracht een dissonant die oplost in de postmoderne veelvoud van thema's en verhalen en zal deze daarmee niet uitgevoerd worden zoals de politici bedoelden? Of wordt het de opmaat tot een nieuwe kentering in museale betekenisgeving? In beide gevallen vormen het resultaat en de discussies volgens De Jong een niet te versmaden bron voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis.
Lezers van deze uitgave lezen ook...
Voor deze uitgave zijn geen gerelateerde titels gevonden...
Complete inhoudsopgave van deze uitgave
Inhoudsopgave wordt opgehaald...
Ad de Jong
Dhr. prof. dr. A.A.M. de Jong is bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, in het bijzonder de studie der voorwerpen.
Informatie over de uitgever
Amsterdam University Press (AUP) werd in 1992 door de Universiteit van Amsterdam opgericht naar Angelsaksisch model. Deze jonge, snelgroeiende uitgeverij heeft inmiddels een fondslijst opgebouwd met ruim 600 titels. De wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke uitgaven van AUP verschijnen in het Nederlands of Engels en behandelen onderwerpen op het gebied van de geesteswetenschappen (taal en letteren, geschiedenis, filmstudies, kunst) en sociale wetenschappen (sociologie, politicologie, beleidswetenschappen).
http://www.aup.nl
Alle Yindo-titels van Amsterdam University Press
Op boekenplank?
Om deze uitgave op uw boekenplank te plaatsen, moet u zijn ingelogd.
Na aanmelding:
Na aanmelden zijn de volgende leenopties voor deze uitgave beschikbaar:
- Eén maand op boekenplank - € 1,50
- Permanent op boekenplank - € 5,25
Vitrines vol verhalen